ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΡΘΡΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοί ήταν οι "επτά σοφοί " της αρχαιότητας;

Ποιοί ήταν οι

Δράττοντας της ευκαιρίας αναφέρω λοιπόν πως ο όρος «επτά σοφοί» αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, στους οποίους αποδίδονται μία σειρά από φιλοσοφικές κατά την άποψη μου θεωρίες γύρω από τη ζωή. Στους «επτά σοφούς» ανήκουν όχι μόνο φιλόσοφοι αλλά και άνδρες από την πολιτική σκηνή. Πληροφορίες για αυτή την ομάδα ανδρών μπορούμε να αντλήσουμε από πολλούς μελετητές ανά τους αιώνες, χαρακτηριστικά όμως αναφέρω τον Πλούταρχο και το έργο του  το «δείπνο των επτά σοφών».

Σύμφωνα με διάφορες πηγές του 4ου κυρίως αιώνος οι σοφοί της αρχαιότητας ήσαν επτά στον αριθμό:

1)Κλεόβουλος ο Ρόδιος: Του αποδίδεται το απόφθεγμα «μέτρον άριστον». Διετέλεσε τύραννος της Ακροπόλεως της  Λίνδου της Ρόδου γύρω στο 600π.Χ

2)Σόλων ο Αθηναίος:  Του οφείλεται το «μηδέν άγαν» για τη συνετή συμπεριφορά του. Έζησε από το 640 π.Χ έως και το 559π.Χ και κέρδισε τη γενική αναγνώριση ως νομοθέτης και κοινωνικός μεταρρυθμιστής της πόλης των Αθηναίων.

3)Χίλων ο Λακεδαιμόνιος:  Του αποδίδεται το «γνώθει σαυτόν». Αγωνίστηκε για τη βελτίωση των υπηρεσιών των ανωτάτων υπαλλήλων στη Σπάρτη όπως επίσης σε αυτόν οφείλεται η στρατικοποίηση της ζωής των Σπαρτιατών.

4)Βίας ο Πρινεύς:     « Χαλεπώτερον είναι φίλους διαφερόμενους ήπερ εχθρούς» είναι το απόφθεγμα του πολιτικού Βία. Πρόκειται για υπόδειγμα δικαστή στον αρχαίο ελληνικό χώρο.

5)Θαλής ο Μιλήσιος:  Γίνεται  διάσημος χάρη στην πρόβλεψη της έκλειψης του Ηλίου στις  28 Μαΐου 585π.Χ. με τη θεωρία του ότι η αρχή της ύλης είναι το νερό , θεωρείται ο ιδρυτής της ιωνικής φυσικής φιλοσοφίας. Ως μαθηματικός διατύπωσε και μία σειρά θεωρημάτων με γνωστότερο το «θεώρημα του Θαλή».

6)Πιττακός ο Μυτιληναίος:  Κυβέρνησε αρχικά στη Μυτιλήνη μαζί με τον τύραννο Μυρσίλο. Χάρη στις πολιτικές του ικανότητες συγκαταλέγεται στους επτά σοφούς.

7)Περίανδρος ο Κορίνθιος:  Αγωνίστηκε για τη σταθεροποίηση της εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής της πόλης του. Φρόντισε για τον περιορισμό της εργασίας των δούλων και για τη διατήρηση της τάξης των μικρογαιοκτημόνων, ενώ περιόρισε με νόμους την πολυτέλεια της αριστοκρατίας. Και αυτός συγκαταλέγεται στους επτά σοφούς χάρη στις πολιτικές του ενέργειες οι οποίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν σταθερότητα στην πόλη του.

                                                                                                                                                                              Χατζησταμάτης  Σωτήρης                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                             Φιλόλογος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης "Παίδων... Μάθημα" - All rights reserved. ©2015