ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΡΘΡΑ

LINKS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φτερά που αυτοεπιδιορθώνονται!

Φτερά που αυτοεπιδιορθώνονται!

Ομάδα βρετανών ερευνητών δημιούργησε φτερά αεροσκαφών τα οποία έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν μόνα τους τις ζημιές που για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποστεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνολογία που ανέπτυξαν έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών -  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα για την αποκατάσταση ζημιών σε διάφορες συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα μέχρι και για τη διατήρηση της γυαλάδας των βαφών στα νύχια.

 

Η προσπάθεια

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ τα τελευταία τρία χρόνια πειραματιζόταν με τη μελέτη και τροποποίηση σύνθετων υλικών από ανθρακονήματα. Τα ανθρακονήματα είναι ένα υλικό που αποτελείται από ίνες άνθρακα και επιτρέπουν την κατασκευή εξαιρετικά ανθεκτικών αλλά ταυτόχρονα πολύ ελαφρών αντικειμένων που ξεκινούν από φτερά αεροσκαφών και καταλήγουν σε ρακέτες του τένις.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ειδικούς στην αεροδιαστημική μηχανολογία για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιος τρόπος να εμποδιστεί η εμφάνιση μικροσκοπικών, σχεδόν αόρατων, ρωγμών που δημιουργούνται στα φτερά αεροσκαφών και στον σκελετό ενός αεροσκάφους. Οπως είναι ευνόητο, η τεχνολογία αυτή θα μεγιστοποιήσει την ασφάλεια των πτήσεων.

Η τεχνολογία

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο προσθέτοντας μικροσκοπικές, βαθουλωτές  «μικροσφαίρες» μέσα στα ανθρακονήματα. Αυτές οι σφαίρες είναι τόσο μικρές που στο ανθρώπινο μάτι έχουν την όψη κόκκων σκόνης. Όταν πέσει επάνω σε μια επιφάνεια όπου υπάρχουν τα ανθρακονήματα κάτι που θα προκαλέσει κάποια ζημιά (ρωγμή), οι μικροσφαίρες θα απελευθερώνουν ένα ειδικό υγρό που θα την επουλώνει.

«Εμπνευστήκαμε την τεχνολογία από το ανθρώπινο σώμα. Δεν έχουμε το παχύ, ιδιαίτερα ανθεκτικό, δέρμα του ρινόκερου και έτσι εύκολα το δέρμα μας υφίσταται βλάβες, ματώνει κλπ. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει μηχανισμούς που ξεκινούν άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών. Προχωρήσαμε λοιπόν σε αναπαραγωγή αυτής της λειτουργίας σε ένα συνθετικό υλικό με στόχο να μπορεί αυτό, όπως και το ανθρώπινο δέρμα, να καταφέρνει να αυτοεπιδιορθώνεται» αναφέρει ο Ντάνκαν Βας, επικεφαλής των ερευνητών.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή οθονών κινητών τηλεφώνων (και άλλων συσκευών) έτσι που, αν υπάρξει κάποια ζημιά σε αυτές, να αποκαθίσταται άμεσα. Η τεχνολογία θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας στο Λονδίνο.

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ

 

 

Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης "Παίδων... Μάθημα" - All rights reserved. ©2015